Jar v znamení prác na záhrade. Na čo nesmieme zabudnúť?

S vyšším teplotami a so stále svietiacim slniečkom prichádza čas na záhradné práce. Pokiaľ máte domček, určite k nemu patrí aj záhrada, pretože dom bez záhrady – to je ako zámok bez kľúča. Záhradné práce začínajú hneď, ako je vonku prijateľná teplota (nikto predsa nestojí o to, aby nachladol, pretože je vonku veľmi chladno). Až sa teda teploty zdvihnú a posledné zimné mrazíky opadnú, je načase si urobiť voľno a je potrebné prichystať záhradu na ďalšiu sezónu. Na aké práce nesmiete ani tento rok zabudnúť?

Všeobecne sa každý rok na záhrade robí to isté. Väčšinou však na tie najdôležitejšie práce zabudneme. Prinášame vám preto zoznam tých najdôležitejších prác, na ktoré nesmieme zabudnúť.

1) Vertikutácia trávnika

Mnoho ľudí vertikutuje trávnik už pred zimou, ale na jar je to ďaleko potrebnejšie a dôležitejšie. Vertikutácia trávnika je dôležitá hlavne preto, že sa z trávnika odstráni všetky machy, plesne a iné škodlivosti, ktoré by zabraňovali výdatnému rastu trávy.

2) Zařezejte ovocné stromy

K ďalším nevyhnutným prácam na záhrade patrí aj strihanie stromčekov. Máme na mysli orezanie vetvičiek ovocných stromčekov, ktoré sú po zime v škaredom stave. Vetvičky treba riadne zarezať a zastrihnúť, a to hlavne preto, aby úroda bola výdatná. Ovocné stromčeky sa dávajú dokopy hneď zo začiatku jari, kým nezačnú kvitnúť.

3) Chystáme pôdu na stávkovanie, sadíme

Samozrejme jar sa nesie v znamení stávkovanie. Ak patríte k tým ľuďom, ktorí si pestujú svoju vlastnú zeleninu, určite viete, že hneď, ako opadnú posledný zimný mrazíky, musíte pripraviť pôdu na prvé jarné stávkovanie. Je potrebné odstrániť všetku burinu, ktorý by vám prekážal pri stávkovanie.

Následne sa samozrejme pokračuje tým, že sadíme potrebnú zeleninu. Zelenina začína rásť pomerne skoro, aby sme ju už v lete mohli žať. Najčastejšie ľudia vsádza mrkva, paradajky, zemiaky a taky hrášok či fazuľa.