Pravidlá úspešného pestovania kapucínka

Dnes môžeme na svojej záhrade všeličo pestovať. Pokiaľ na svojej záhrade taky všeličo pestujete, nemali by ste sa upnúť len na zeleninu, je toho toľko, čo si môžete na záhrade vypestovať. Napríklad si na záhrade môžete vypestovať kapucínka, ktorá by pravdepodobne patrila taky medzi zeleninu, ak by teda nemala tak krásne, atraktívne kvety. Aj vďaka tomu, že má kapucínka tak atraktívny kvety, sa odporúča ju pestovať napríklad na balkóne alebo doma v kvetináči.

Čo je to kapucínka

Možno sa pýtate, čo je to kapucínky. S názvom ste sa už stretli, ale so samotnou rastlinkou ste sa stretnúť ešte nemuseli. Kapucínka je pomerne rýchlo rastúca letnička, ktorá sa pýši jedlými kvetmi. Tie môžu mať žlté, oranžové alebo taky červené sfarbenie. V súčasnej dobe sa jednotlivými kvietky pomerne často ozdobujete najrôznejšie pokrmy, ktoré vďaka tomu vyzerajú naozaj fantasticky.

Málokto si uvedomuje, že kapucínka veľmi pozitívne pôsobí na ľudské zdravie. Má napríklad antibiotické, antivirotické a taky antibakteriálne účinky, dokonca pôsobí ako prevencia rôznych infekčných chorôb. Kapucínka okrem iného podporuje rast vlasov alebo bráni vypadávaniu vlasov.

Ako Kapucínka pestovať

Keďže sme si rastlinu predstavili, ponúka sa otázka, ako ju pestovať. Ideálne bude, keď ju budete pestovať v nádobách, čo vám zásadne uľahčí jej zazimovanie. Nemá totiž v láske mráz, s ním sa doslova neznesie. Čo však má rada, tak je slnečné miesto, ktoré je zároveň teplé.

Čo sa týka pôdy, ku svojmu spokojnému životu potrebuje predovšetkým priepustnú pôdu, tiež chudobnejší pôdu, ktorá je zároveň vlhká. Ak sa rozhodnete kapucínka hnojiť, vyhnite sa hnojivám s obsahom dusíka, ten totiž obmedzuje kvitnutia a podporí len rast samotných listov.

Ak sa rozhodnete pestovať kapucínka na záhone, v ideálnom prípade by ste mali semienka vysadiť v druhej polovici mája, kedy už je stopercentne po zmrznutých mužoch a kedy sa už pravidelne teplota pohybuje okolo pätnásť a viac stupňov.