Chystáte sa na retro party? Potom je dôležitý správny outfit!

Plesová sezóna je v plnom prúde a retro večierky sú čoraz populárnejšie. Pozrime sa teraz na oblečenie na večierok v štýle 20. a 30. rokov.

20s

Tieto roky sa niesli v znamení slobody, konca prvej svetovej vojny a s ňou spojenej neistoty, utrpenia a monarchie. Ženy získajú volebné právo a všetci sa začnú baviť.
Pánska móda neprešla toľkými zmenami ako dámska, dôležitá bola kvalita materiálu a presné strihy. Nosili priliehavé saká s úzkymi ramenami, rukavice, klobúky, vesty a kravaty.

Na formálnu párty si môžete vybrať z dvoch možností:

  • Smoking

Smokingy sa nosili do klubov, barov a divadiel na večerné podujatia. Golier bol z lesklého materiálu a gombíky boli potiahnuté hodvábom. Biela košeľa bola samozrejme normou, spolu s náprsenkou.

  • Frak

Vo fraku by ste boli naozaj hviezdou večera, nosí sa na veľmi spoločenské udalosti. Frak je rozopnutý, pod ním je biela vesta a biela košeľa a frak je čierny. Dopĺňa ho motýlik a rukavice, ideálne tiež biele.

Nohavice sa potom smerom ku členkom mierne zužujú a pás nohavíc sa tiež znižuje. V polovici 20. rokov 20. storočia sa ramenné vypchávky strácajú, ale nie na dlho; v 30. rokoch 20. storočia sa opäť používajú na zvýraznenie mužskej postavy.

V 30. rokoch 20. storočia sa všeobecne dbalo na fyzickú kondíciu, čomu sa prispôsobili aj obleky. Ak chcete niečo klasickejšie, alebo ak nejde o veľmi spoločenskú párty, potom je tu Blazer.

Sako pochádza z Anglicka, ale časom ho aj tak nahradil smoking. Pod sakom sa nosila čierna vesta a nohavice bývali z iného materiálu ako sako. Dopĺňal ho motýlik alebo široká kravata.

Ak ste chceli dodržiavať aj pravidlá etikety obliekania, vyzliecť si sako, rozopnúť košeľu alebo chodiť s vestou alebo bez nej sa považovalo za spoločenské faux pas.

Konkrétnych oblekov alebo možných kostýmov na inšpiráciu je všade dostatok a fantázii sa medze nekladú, nie je nad šviháka v presne padnúcom obleku.