Tisíce rokov ohňostrojov: Aký bol ich pôvodný účel?

Dnes poznáme ohňostroj ako príjemné divadlo, ktoré rozžiari celú oblohu. Aké to však bolo na začiatku? Odkiaľ pochádzajú a na čo sa pôvodne používali?

Nech žije bambus!

To, čo poznáme dnes, je výsledkom dlhoročného vývoja. Ohňostroje, delové gule a prskavky mali na začiatku úplne inú podobu. Podľa historikov sa vôbec prvý pokus o pyrotechnické predstavenie datuje do druhého storočia pred Kristom. V tom čase sa v čínskej provincii Liou-jang objavili prvé ohňostroje svojho druhu. Boli to len dlhé bambusové stonky hodené do ohňa.

V bambuse boli vzduchové vrecká, ktoré potom explodovali a hlasno praskali.

Zlí duchovia nemajú šancu

V Číne sa vždy verilo, že tieto prírodné ohňostroje dokážu dokonale odradiť zlých duchov. Postupom času sa táto tradícia začala spájať s oslavou príchodu čínskeho nového roka. A keďže sa toto pôvodne bambusové predstavenie páčilo a stalo sa obľúbenou súčasťou osláv, bolo načase postarať sa o jeho rozvoj. To však trvalo nejaký čas.

Pradedkove ohňostroje

Až v siedmom storočí alebo ešte o niečo neskôr sa alchymisti v starovekej Číne postarali o prevratný vynález. Podarilo sa im zmiešať síru, drevené uhlie a dusičnan draselný. Vytvorili zvláštny čierny prášok, ktorý čoskoro zmenil tvár celej krajiny. Bol to pušný prach. Naliali ho do bambusových konárov a znovu ich zapálili. Zrodili sa pradedove ohňostroje.

Pravdepodobne to bola náhoda

Zmiešanie uvedených zložiek však pravdepodobne nebolo zámerné. V tých časoch sa skúšali rôzne veci. Historici tvrdia, že išlo skôr o náhodný objav ako o dômyselný prieskum. Samozrejme, v tom čase neboli vytvorené žiadne látky na účely vytvorenia pyrotechnického predstavenia. Nový vynález bol však veľmi populárny. Čoraz viac bohatých ľudí si mohlo dovoliť kúpiť bambusové rúry, ktoré sa postarali o hlučné výbuchy. Zlí duchovia boli určite odplašení.

Vynález strelného prachu navždy zmenil tvár ohňostrojov.