Prečo spoločnosť Nike nazvala model svojich topánky Nike Dunk

Spoločnosť Nike navrhla širokú škálu topánok a niektoré z nich majú zaujímavé názvy. Premýšľali ste niekedy o tom, ako Nike vyberá názvy pre jednotlivé kolekcie/modely? Za názvom sa obvykle skrýva dobrý dôvod spolu s históriou, ktorá výber objasňuje. Zaujímalo nás, prečo sa kolekcia Nike Dunk volá Dunk?

Kto navrhol prvé dunky?

Pôvodný Nike Dunk navrhol bývalý kreatívny riaditeľ Nike Peter Moore. Pripisuje sa mu aj návrh modelu Jordan I a ďalších. Inšpiroval sa modelmi Air Force 1, Jordan I a Nike Terminator, ktoré sa im podobali. Výsledkom Moorovho úsilia bol model, ktorý najprv pomenoval College Color High.

Tento názov však stále nebol tým pravým orechovým. V rovnakom čase, keď mali tenisky vyjsť, sa konalo 40. výročie prvého slam dunku. To sa stalo inšpiráciou pre výnimočnú reklamnú kampaň. Moore zmenil názov na Nike Dunk a tiež vzal do úvahy detaily, ako je farba tenisiek. Tá bola navrhnutá na počesť školských basketbalových tímov a zodpovedala farebným kombináciám jednotlivých vysokoškolských tímov.

Kampaň Nike buď verný svojej škole

Nike Dunk sú legendárne tenisky, ktoré odštartovali reklamnú kampaň Nike Be True To Your School. To bol oficiálny slogan, ktorý bol použitý pri uvedení nového modelu. Nike Dunk bol uvedený na trh v roku 1985 a predstavoval všetko, čím by mal byť vysokoškolský basketbalový tím. Bol farebný a zábavný a ukazoval hrdosť školy, čo sa odrážalo v odvážnych farbách.

Čerpanie inšpirácie od tých najlepších

Postupom času sa ukázalo, že Peter Moore bol sám dizajnérom, ktorý pre korporáciu Nike dodal slam dunk. Vypožičal si celý rad rôznych prvkov z predošlých modelov, ktoré potom spojil a vytvoril legendárnu obuv, ktorá sa postupom času stala viac ako basketbalovou obuvou.