Top 5 krajín, kam sa presťahovať

Snívate často o tom, že dáte výpoveď, vyberiete úspory, hodíte všetko za hlavu a odsťahujete sa do exotického raja? Nesnívajte, zrealizujte to. Sťahovanie do zahraničia už nie je také nereálne ako pred niekoľkými rokmi. Našli sme pre vás top 5 destinácií, kde sú nízke náklady na bývanie. Takže pokiaľ sa chcete presťahovať na staré kolená alebo skúsiť dobrodružstvo po škole, máme tipy priamo pre vás.

Panama

Prívetivé podnebie, ktoré neohrozujú hurikány, to je Panama. Nájdeme tu kvalitnú a lacnú zdravotnú starostlivosť, a navyše sa všade dohovoríte bez problémov anglicky. Pre pracujúcich je tu aj dobré internetové pripojenie. Panamská vláda je stabilná a podporuje podnikanie. Cudzinci tu dokonca nemusia daniť príjmy, ktoré pochádzajú zo zahraničia.

Náklady na život sú tu nízke. Za kaderníka tu zaplatíte v prepočte sto korún av reštaurácii dáte za celé menu aj s dezertom dve stovky. Bývanie sa približuje tomu v Česku, za kúpu štvorizbového rodinného domu zaplatíte cca štyri milióny korún.

Kostarika

Ideálna destinácia pre tých, ktorí žijú hlavne vonku. Medzi typické aktivity tu patrí rybárčenie, golf, jazda na bicykli, surfovanie, potápanie, horolezectvo alebo cvičenie jogy. Čerstvé a kvalitné potraviny sa podpíšu aj na samovoľnom chudnutí. Pokiaľ ide o náklady, tie sú všeobecne zhruba o pätinu nižšie ako v Paname. Tak čo? Už plánujete sťahovanie?

Ekvádor

Čistota, priezvisko obyvatelia, služby na skvelej úrovni a moderné mestá ako Quito alebo Cuenca. Ekvádor uspokojí nielen milovníkov pláže, ale aj hôr. Čo sa týka bývania, priemerná cena za 70 metrov štvorcových v Quite vyjde na 95 000 dolárov, čo je v prepočte 2 353 620,25 korún. To už stojí za to, popremýšľať o sťahovaní.

Malajzia

Skryté prekvapenia, to je Malajzia. Ide o bývalú britskú kolóniu, oficiálnym jazykom je teda angličtina. Náklady na živobytie sú oveľa nižšie ako v Čechách, zdravotná starostlivosť je na skvelej úrovni. Bonusom je to, že ide o perfektný východiskový bod na objavovanie zvyšku Ázie, ako je Thajsko, Bali, Kambodža alebo Vietnam.

Peru

Kilometre pláží, delikatesnej kuchyne a jedny z najnižších cien pri udržaní vysoko kvalitného života, to je Peru. Mesačný nájom vás vyjde sotva na šesť tisíc korún, pokiaľ sa nebavíme priamo o hlavnom meste Lima, kde sa ceny pohybujú vyššie. Za menu v reštaurácii tu bežne zaplatíte v prepočte 50 korún, pokiaľ túžite po naozaj luxusnom jedle nevyjde vás na viac ako dve stovky.