Tibi kryštály: čo sú zač a ako nám môžu pomôcť?

Tibi kryštály, japonské vodné kryštály či vodný kefír sú názvami, pod ktorými môžete poznať nápoj známy pre svoju perlivú chuť a pôsobivé zdravotné účinky. Okrem toho, že nápoj obsahuje veľké množstvo probiotík, posilňuje aj imunitu, spomaľuje rast rakovinových buniek a zlepšuje celkový zdravotný stav.

Čo presne sú tibi kryštály

Tibi kryštály sú malé biele zrnká, ktoré sú osídlené baktériami a kvasinkami. Sú príbuzné s tibetskou špongiou, ktorej zrná sa však živia laktózou z mlieka, zatiaľ čo tibi kryštály využívajú cukor.

Tým, že sa kryštály živia cukrom nálev okysľujú. Oxid uhličitý vzniká ako vedľajší produkt a pomocou tejto fermentácie sa nápoj stane perlivým.

Ľahko si ich vychutnáte a vyrobíte doma

Chuť nápoja je väčšinou popisovaná ako mierne sladká, ale môže sa líšiť v závislosti od mnohých faktorov. Kefír si obľúbia aj tie najmenšie. Nielenže je chutný, ale jeho príprava je tiež veľmi jednoduchá. V prvom rade si však musíte zaobstarať tibi kryštály.

  • Zmiešajte v pohári 1/2 šálky (118 ml) horúcej vody s 1/4 šálky (50 g) cukru a zmes spoločne premiešajte, aby sa cukor rozpustil.
  • Potom do pohára pridajte asi 3 šálky (710 ml) vody izbovej teploty a zrnká vodného kefíru.
  • Pohár prikryte a postavte na teplé miesto s teplotou okolo 20-30° C a nechajte ju 24-48 hodín kvasiť.

Od hotového nápoja môžete oddeliť kefírové zrná a pridať ich do novej dávky vody.

Kefír môžete piť pokojne takto obyčajne alebo skúste experimentovať pridaním ovocnej šťavy, mäty, mrazeného ovocím či vanilkového extraktu. Keďže chutí aj najmenším, môže slúžiť ako zdravá alternatíva pre studenú limonádu plnú cukru.