Nátierka z údeného mäsa nielen pre maškrtné jazýčky
Čaká vás návšteva alebo len neviete, čo pripraviť na večeru? Môžete skúsiť jednoduchú nátierku z údeného mäsa. Nie je náročná na čas ani prípravu a skvele sa hodí aj na prípravu silvestrovských chlebíčkov!
V recepte zámerne neuvádzame pomer jednotlivých surovín, pretože vždy záleží na chuti a preferenciách. Všeobecne by však v nátierke mal byť najväčší pomer práve údeného mäsa.
Budete potrebovať
- údené mäso
- majonézu (prípadne biely jogurt)
- plnotučnú alebo francúzsku horčicu
- vajcia
- soľ
- korenie
- cesnak
- chren
Údené mäso musíte uvariť. Preto pokiaľ máte viac času na prípravu, môžete ho pripraviť vopred.
Najprv si uvarte vajcia na tvrdo a nechajte vychladnúť a nakrájajte na kocky. Uvarené údené mäso pomeliete.
Pokiaľ máte radi majonézu, zmiešajte ju s plnotučnou alebo francúzskou horčicou. Ak ste naklonení skôr zdravšej strave, môžete namiesto majonézy použiť biely jogurt. Nič tým nepokazíte a na chuti to tiež nespoznáte.
Do hotovej zmesi majonézy alebo jogurtu s horčicou pridajte pomleté mäso, pokrájané vajcia a všetko dobre premiešajte alebo rozmixujte.
Iným variantom receptu je namiesto vajec použiť syr. Ten utrite s majonézou. Tým vznikne akási omáčka, ktorú podľa potreby dochutíte soľou, čiernym korením alebo iným obľúbeným korením. Nátierka si skvele sadne s cesnakom, ktorý najprv prelisujte alebo utrite nožom na doske. Ak máte radi pikantné, môžete pridať chren. Chren môžete nahradiť na drobno nakrájanou cibuľou.
Rada na záver
Nátierku v najlepšom prípade pripravte vopred, aby sa vychladila a stuhla v chladničke. Lepšie sa spracováva.
Nátierka z údeného mäsa chutí skvele na pečive alebo hriankach. Tie môžete dozdobiť podľa svojej fantázie. Tak aby farebný efekt podporil chuť! Vhodná je čerstvá nasekaná petželka, pažítka, červená paprika, pór, ale aj ďalšie druhy zeleniny. Nebojte sa experimentovať.