Ružu vypestujte aj v kvetináči, nekupujte si ju len rezanú

Ruže sú kvety, ktoré ženy absolútne milujú. Väčšinou si ruže kupujú hlavne do vázy alebo im ich partneri nosia vtedy, kedy majú narodeniny, meniny alebo kedy len žehlí prúsery. Avšak málokto vie, že si ružu môžete nielen kúpiť ako rezanú kvetinu, alebo že si ju môžete zasadiť na svoju záhradku vonku pred domom. Môžete sa s ňou kochať aj v domácnosti, kde vám taká ruže bude jednoznačne taky robiť obrovskú radosť.

Ruže v kvetináčoch dnes nájdete takmer v každom kvetinárstve za pár korún. Je však nutné spomenúť fakt, že pri kúpe tejto kvetiny sa spýtajte na to, ako vlastne túto ružu pestovať, ako sa o ňu starať. Rezané alebo ruže na záhrade je oveľa lepšia hýčkať, ale ruže v kvetináčoch sú trochu náročnejšie. Ak ste sa však pri kúpe tejto izbové rastliny zabudli opýtať, potom vám prinášame zopár tipov.

Na aké miesto ruže patrí? Milujú svetlo, tieň alebo polotieň?

Ruže v kvetináči vyžaduje to, čo klasický ruže na záhrade, teda svetlo. Samozrejme čo sa týka svetla ako takého, nedávajte ju zase na priame svetlo, aby sa nám hlavne počas horúcich, letných dní nespálila od žeravého slnka. Stačí napríklad parapet, kde máte žalúzie. To je potrebné to pravé miesto aj pre fialky – fungujú teda rovnako.

Kedy ju zalievať? Týždenne či viackrát za týždeň?

Ruža je nutné zalievať naozaj minimálne raz do týždňa. Ak sa stane, že je pôda suchá, nebojte sa ju zaliať ešte aj skôr ako za týždeň. Starajte sa o ružu samozrejme individuálne. Ak sa však stane, že bohužiaľ z nejakého dôvodu ju budete chcieť kropiť, potom len listy – nie kvety, pretože tie pod ťarchou mokrých kvapiek vody hnijú.

A čo strihanie? Je nutné?

Ak nájdete nejakú vetvičku alebo kvietok suchý, odstrihnite je u samého konca. Samozrejme sa potom ružička trochu spamätá, ale ak ju odstrihnete tesne pod suchým kvetom, potom bohužiaľ – suchosť príde znova.