Ako najzdravšie uchovať ovocie? Nasušte si ho!
Žiadne Mrazenie ovocia, ktoré vám potom zbytočne zaberá miesto v mrazničke! Sušenie je ten správny spôsob, ako si uchovávať ovocie, aby v ňom zostali potrebné vitamíny. Je ale potrebné dodržiavať správny postup sušenia. Ako teda na to?
Kde sušiť?
Najlepším a najkvalitnejším spôsobom sušením je sušiť ovocie v sušičke tomu určené. Tých nájdeme v elektr veľa. Dajte si pozor, aby sušička nespotreboval veľa elektrickej energie.
Ak sušičku kupovať nechcete, možno si ovocie usušiť aj inak. Jednou z variant je teplovzdušná rúra. V tomto prípade je potrebné ovocie v rúre strážiť a je to časovo náročnejšie. A čo si budeme nahovárať, spotreba elektrickej energie bude oveľa väčšia než by tomu bolo u sušičky.
Či už je zima a kúrenie vám kúri na plné obrátky. Je tu možnosť sušiť jablká a hrušky na kúrenie. Ovocie nakrájané a olúpané naskladajte na papier a tie potom spoločne s ovocím položte na kúrenie. Nikdy nepoužívajte potlačený papier napríklad noviny. Farba by sa mohla dostať do ovocie.
Aké ovocie sušiť?
Sušiť sa dá akékoľvek ovocie. Vždy je potrebné si ale ovocie vyberať zrelé a čerstvé. Nahnité ovocie vôbec nepoužívajte, aj v prípade, že zhnitú časť ovocie odrežete. Ovocie je potrebné pred začatím sušenia dôkladne umyť a nechať odkvapkať alebo dôkladne utrieť. Ovocie krájajte na tenké plátky.
Ako na to?
Aby sme si uchovali čo možno najviac vitamínov a minerálov, sušíme ovocie pri maximálnej teplote 60 stupňov. Sušenie ovocia trvá aj niekoľko hodín, záleží na hrúbke a šťavnatosti plátkov ovocia. Týmto procesom sa z ovocia uvoľňuje cukor, ktorý pôsobí ako konzervant. Po sušení necháme ovocie vychladnúť a uložíme uzatvárateľné poháre na suché a tmavé miesto.