Kam umiestniť regál na víno, aby vaše fľaše boli v bezpečí?

Pokiaľ patríte medzi milovníkov vína, ktorí nemajú svoju vlastnú pivnicu, iste už ste premýšľali o tom, že si zaobstaráte vlastný regál na vína. Jeho výhodou je to, že vína sú krásne prezentované a máte prehľad o tom, koľko ich máte. Navyše je taký regál na víno krásnym dekoračným prvkom, ktorý sa hodí nielen do obývacej izby, ale aj do kuchyne, alebo napríklad na chodbu. Je ale vhodné skladovať fľaše vína pri izbovej teplote?

Umiestnenie vína v interiéri

V obývacej izbe alebo v kuchyni obvykle panujú teploty okolo 22 °C. To nie sú úplne ideálne teploty na dlhodobé skladovanie vína. Prečo sa ale vyrába drevený a kovový regál do interiéru, keď sa nehodí na skladovanie fliaš pri izbovej teplote? Kľúčové je v tomto prípade slovo „dlhodobé“. Odborníci uvádzajú, že pokiaľ je regál na víno umiestnený mimo priameho slnečného žiarenia av dostatočnej vzdialenosti od zdroja tepla (kúrenie, rúra), potom fľaše vydržia po dobu asi 6 mesiacov bez toho, aby utrpeli väčšiu ujmu.

Faktory, ktoré poškodzujú víno

Existujú štyri hlavné faktory, ktoré môžu poškodiť víno: teplo, svetlo, kyslík a vibrácie. Prví dvaja škodia najhoršie. Preto by sme mali víno skladovať v čo najväčšej tme a pri čo najnižšej teplote (ideálna je teplota okolo 13 °C). V každej fľaši vína je určité množstvo kyslíka. Pokiaľ je ho malé množstvo, spôsobuje postupný proces starnutia vína, ktorý nie je príliš na škodu. Avšak veľké množstvo kyslíka spôsobuje rýchlejšie starnutie, kedy víno stráca svoju chuť aj vôňu. Rovnaký problém nastáva so svetlom: svetlo urýchľuje proces oxidácie.

Kam umiestniť regál na víno?

Regál môžete umiestniť kamkoľvek mimo priameho slnečného svetla za predpokladu, že ho spotrebujete do 6 mesiacov od vystavenia. Dávajte prednosť vínu v tmavých fľašiach, ktoré chránia pred vplyvom svetla. Otvorený fľaše patrí do chladničky! Víno vo fľaši skladujeme položené na bok, nie nastojato. Aj napriek korku sa totiž môže dostať kyslík. Keď je korok v kontakte s vínom, nevysychá a nezmrskáva sa. To znamená, že sa dovnútra dostane menej kyslíka.