Kvasinková infekcia. Čo to je a ako s ňou bojovať?
Kvasinková infekcia je nepríjemný zdravotný problém, ku ktorému dôjde vo chvíli, keď sa inak neškodné kvasinky v tele premnožia a vznikne infekcia. Prebiehať môže takmer nepozorovane, ale aj v sprievode nepríjemného svrbenia, pálenia i bolesti. Dôležité je preto kvasinky nepodceňovať a problémy riešiť čo najskôr.
Kde vzniká kvasinková infekcia a ako ju spoznať
Kvasinková infekcia vzniká na povrchu kože a slizníc, veľmi často v oblasti (najmä ženských) genitálií. Typickými prejavmi je svrbenie, pocit pálenia, začervenania a opuch. Sprievodným javom je potom aj nepríjemný pocit pri pohlavnom styku, suchosť a podráždenie spolu s hrudkovitým výtokom. Okrem intímnych partií sa môže kvasinková infekcia vyskytnúť aj za ušami, v kútikoch úst, na nechtoch, v podpazuší či pod prsiami.
Prečo vzniká kvasinková infekcia
Kvasinková infekcia vzniká v dôsledku premnoženia kvasiniek pri narušení rovnováhy medzi baktériami a kvasinkami, ktoré sa inak v tele prirodzene vyskytujú. K tomu môže dôjsť napríklad pri narušení pH pokožky, vlhkosti alebo hormonálnych zmenách. K vaginálnej kvasinkovej infekcii môže dôjsť napríklad v dôsledku prehnanej hygieny, používania nevhodnej intímnej kozmetiky či nevhodnej bielizne, oslabenia imunity, nosenia mokrých plaviek, v tehotenstve alebo v dôsledku používania hormonálnej antikoncepcie.
Ako liečiť kvasinkovú infekciu
Na liečbu kvasinkovej infekcie v lekárni ľahko zoženiete účinné krémy, gély, vaginálne tablety, čapíky či výplachy. Babské rady odporúčajú aplikáciu bieleho jogurtu na postihnuté miesto, nálevy z stopky, harmančeka, maliníka či jablčného octu alebo všeobecne konzumáciu cesnaku, ktorý pôsobí protizápalovo. Nič nepokazíte ani konzumáciou jogurtu, ktorý obsahuje živé bakteriálne kultúry obnovujúce rovnováhu.
Vhodnými doplnkovými opatreniami pre vaginálnu kvasinkovú infekciu je potom používanie bavlnenej bielizne, konzumácia probiotík, voľba vhodnej špeciálnej kozmetiky na intímnu hygienu (alebo používanie len čistej vody), eliminácia stresu či obmedzenie príjmu cukru.