Odborníci varujú pred nízkou kvalitou výrobkov, ktoré škodia zdraviu. Máte ich vo svojej chladničke?
Niektorí kupujúci čítajú v obchode každú etiketu, porovnávajú najmenšie možné zlo a nič pre nich nie je dostatočne vyhovujúce. Iní naopak zloženie výrobkov nevenujú najmenšiu pozornosť a ak už sa omylom dozvedia o možnom riziku, zatvárajú pred ním oči. Nič sa nemá preháňať a extrém je vždy škodlivý, ale ak sa jedná o naše zdravie, mali by sme mu venovať pozornosť a poznať aspoň najzákladnejšie zoznam výrobkov s veľmi nízkou kvalitou. Tá nám totiž rozhodne neprospieva. Spoločnosti pre výskum kvality potravín preto pravidelne vydávajú upozornenie pred určitým tovarom a jeho zložením. Tu je základné odporúčania, čomu by sme sa mali vyvarovať.
Geneticky modifikované produkty
Genetická modifikácia sa u mnohých rastliny dnes stáva bežnou súčasťou produkcie. Je tomu najmä kvôli väčšej výnosnosti alebo z dôvodu dlhšej trvanlivosti. Geneticky modifikované produkty (tzv. GMO) však nie sú prírodné a spolu s nimi konzumujeme aj danú úpravu, ktorá na nich bola vykonaná.
Sladidlá
Cukor by sme nemali konzumovať vo veľkom, ale ani sa mu úplne vyhýbať a rozhodne by sme ho nemali nahrádzať sladidlami. Tá neobsahujú energeticky nevyhnutné uhľohydráty, oklamú telo pocitom dostatočného príjmu a následne spôsobuje kvôli reálne chýbajúcim živinám hlad, ktorý následne vedie k prejedaniu.
Solené morské produkty
Slanovodní ryba či plody mora sú výbornou zložkou jedálnička. Treba však dávať pozor na ich kvalitu. Mnohé produkty ako napríklad solenie slede či kaviár obsahujú látku Hexametyléntetraamín, ktorý pri častejšia konzumácii môže vyvoláva výskyt malígnych nádorov a alergií.
Kaša s dochucovadlami a farbivami
Ovsené a iné kaše sú zdravým začiatkom dňa, ak však nie sú plná umelých prísad. Dávajte si pozor, aby neobsahovali rôzne ochucovadlá, farbivá a konzervanty alebo si urobte vlastný ovsenú zmes doma s pridaním orechov, ovocia alebo semienok.
Sladkosti s príchuťou
Okrem toho, že cukrovinky plné sacharidov nie sú ideálne pre chudnutie, tak v nich nájdete mnoho chemikálií podporujúce ich chuť i farbu. Obsiahnuté zlúčeniny sú v mnohých prípadoch horľavej zmesi veľmi podobné plastom a pre naše telo rozhodne nemajú žiadny prínos; práve naopak.