Omyly zdravej stravy. Masla ani sladkého ovocia sa nemusíte báť
Natrite si s pôžitkom na chleba hrubú vrstvičku margarínu s pocitom, že robíte niečo pre svoje zdravie? Omyl. Ďaleko viac pre svoje zdravie urobíte, keď si chlieb namažete tenučkou vrstvičkou kvalitného masla. Prečo?
Maslo nie je žiadny strašiak
Čo vlastne maslo obsahuje? Hlavne živočíšny tuk (vyše 80%), vodu a soľ. Margarín je síce rastlinného pôvodu, má nižšie percento tuku (cca 25-60%) a takmer neobsahuje cholesterol, ale aby zostal v tuhom skupenstve vhodnom pre namazanie, si vyžaduje rad ďalších prísad, transmastných kyselín, o ktorých zloženie výrobcovi väčšinou taktne mlčí. Preto, ak to nebudete preháňať, pokojne si môžete maslo občas dopriať. Ak sa bojíte príliš veľké porcie energie z masla, používajte na mazanie mäkké syry ako žervé.
Tmavé pečivo nie je vždy celozrnné
Každý deň sa v obchode zamýšľate nad plnými regálmi aké pečivo kúpiť? Siahnete nakoniec väčšinou po tmavom, pretože je automaticky považujete za zdravšie? Robíte chybu. Všetko, čo sa ako celozrnné tvárou, nemusí v skutočnosti byť celozrnné. Veľmi často pečivo výrobcovia dofarbujú potravinárskymi farbivami alebo karamelom, aby vyzeralo tmavé. Dobrá nie sú ani semienka na povrchu, pretože nevydrží vysoké teploty a pri zahrievaní sa mení sa v karcinogény. Ak celozrnné pečivo, jedine so semienkami vnútri. Naviac je celozrnné pečivo energeticky výdatnejšie, a preto je treba voliť menšie porcie.
Po ovocí sa priberá. Naozaj?
Trpíte večer chuťou na ovocie, ale radšej si ho odoprite, pretože máte obavu, že by ste pribrali? Omyl. Zabudnite na mýtus, že ovocie má príliš veľa cukru a môžete si ho dopriať jedine dopoludnia alebo maximálne na obed. Ak chcete do svojho tela dostať správnu dennú dávku vitamínov a minerálov, pokojne môžete zjesť aj kilogram ovocia a zeleniny denne. Ovšem po menších porciách a rôzne druhy. Ovocie obsahuje hlavne vlákninu a vodu a ľahko a rýchlo sa trávi. Dávky cukru v ovocí nie sú tak vysoké, aby ohrozovali štíhlu líniu.