Potraviny, ktoré najčastejšie spôsobujú otravy jedlom. Pozor na ne
Otravy jedlom sú v domácnosti veľmi častým javom a môžu byť veľmi nebezpečné. Bežne dochádza v teplom počasí k otravám u produktov ako sú majonézy, klobásy alebo mliečne výrobky, a to predovšetkým na prázdninách a pri cestovaní. Doma na vás však čaká úplne rovnaké riziko po celý rok. Mali by ste preto vedieť, aké potraviny sú v tomto ohľade najnebezpečnejšie, a predovšetkým ako ich spracovať, aby ste predišli problémom so zdravím.
ustrice
Nepretržité otepľovanie všetkých morí a oceánov spôsobuje, že dnes nájdeme vo vode oveľa viac škodlivých baktérií, ktoré sa vďaka vyššej teplote veľmi ľahko rozmnožujú. Okrem toho sú ustrice a hrebenatky schopné akumulovať rôzne vírusy a môžu byť preto zdrojom infekcií. Najviac nebezpečné sú už uhynuté ustrice, u ktorej nie je konzumácia neodporúča vôbec.
nepasterizované mlieko
Nepasterizované mlieko je odporúčané pred konzumáciou povariť. Zabránite tak možnému nakazení salmonelóze alebo brucelózou. Ku kontaminácii mlieka môže dôjsť nielen počas dojenia, ale aj počas spracovania alebo prevozu. Bezpečnejšie je samozrejme kupovať mlieko pasterizované, ktoré je zbavené baktérií a nestráca pritom svoje prospešné látky.
Neumývané ovocie alebo zelenina
Hoci na prvý pohľad tovar v obchodoch vyzerá oveľa čistejšie ako to natrhané na záhradke, je v skutočnosti plné rôznych baktérií a môže byť aj chemicky ošetrené. V každom prípade je nutné všetko ovocie i zeleninu pred jedlom dôkladne umyť.
surová vajíčka
Vo vajíčkach, ktoré sú nedostatočne varená alebo dokonca nie sú vôbec tepelne upravené, sa môže skrývať salmonelóza, ktorá sa ničí varením. Nekonzumujte preto nedovarené vajcia a dávajte si pozor, aby ani ich prostriedok nezostal tekutý.
polosurové mäso
Steak s krvavým prostriedkom je iste lahodný, ale môže byť zdravý nebezpečný. Okrem baktérií sa v surovom mäse zlej kvality môžu skrývať dokonca huby alebo červami parazitujúce v tela živočíchov.
ružičkový kel
Medzi jednu z mála známych informácií ohľadom nákazy salmonelózou patrí to, že ju môžete chytiť pri konzumácii ružičkového kelu. V tej celkovo bolo vystopovanie 30 rôznych baktérií, preto je dobré dbať na dostatočné umytie a uvarení domäkka.