Špenát je plný vitamínov!
Pre človeka je obrovským zdrojom vitamínov, minerálov a tiež antioxidantov listová zelenina. Ale ako jej spracovať, aby sme dostali potrebné vitamíny? Dnes sa zameriame na pre niekoho obľúbený a pre niekoho neobľúbený špenát.
Ako ho pripravovať?
Tak teraz tu máme dobrú správu pre tých, ktorí sa neradi zdržiavajú v kuchyni. Aby si špenát zachoval všetky vitamíny a antioxidanty, je potrebné ho konzumovať surový. Teda všetka tepelná úprava nepripadá do úvahy. Najlepšie urobíte, keď špenát použijete do smoothie drinkov alebo šalátov.
Tepelnou úpravou totiž ničíme veľa antioxidantov a najmä farbivo luteín. Luteín je prevenciou proti ochoreniu srdca či ciev. Tiež nám posilňuje zrak.
Ak vám špenát moc nechutí, tak aj napriek tomu by ste sa mali snažiť ho do tela dostať čo možno najviac. Či sa necítite na žuvanie čerstvých špenátových listov, pokúste sa ho používať aspoň ako doplnok do smoothie drinkov. Tam jeho chuť nebude tak výrazná a nebudete ho musieť dlho prežúvať, aby sa z neho uvoľnil luteín.
Čo ešte obsahuje?
Tento zelený poklad je bohatý na mnoho, pre telo potrebných, vitamínov. Aké to teda sú? Špenát je bohatý na horčík, vápnik, vitamín A, luteín, vitamín K. Možno vám vitamín K nič nehovorí, ale je veľmi dôležitý pre vstrebávaniu vápnika. Špenát je tiež veľmi bohatý na vlákninu. Obsahuje tiež karotenoidy, tie nám v tele znižujú zápaly, obzvlášť teda v zažívacom ústrojenstve.
Špenát niektorí vedci a lekári považujú za báječného obranca proti obávanej rakovine. Tak prečo si ho nezaradiť do každodenného jedálnička? Vďaka jeho kvalite pri čerstvosti, ho nemusíte nijako upravovať, stačí len primiešať k obľúbenému jedlu, alebo si ho len tak dať do pusy a žuť.